Wednesday, April 4, 2012

macam2 cerita ~

assalamualaikum utk dri sndri dan kamu semua yg terbukak belog nih..
helo2 what's up guys ? tengahari yang bahang.. sodap makan cendol or cool blog..
peh! masyuk an..

harini, bangun awal sangat , so,
terlepas breakfast.. makanan semua habis..
tuh la, sape suruh bangun awal2 KAN..
rezeki lari la..
so, masak nugget and ayam goreng.. masak 
sendiri ler.. ibu tak mau layan orang bangun lambat..
wuu sampai hati..hehe

ok, semalam ingat nak update satu post..
tapi tak jadi la.. sbb tak cukup idea pulak kan..
sekarang idea mencurah2..so, baik dikeluarkan sebelum hilang..
haha.. nih haa, den terbaca 1 blog menceritakan pasal 
seorang pemain bola sepak kebangsaan dah bercerai ...

haa, sape? Muhd Safee bin Sali a.k.a Rooney Malaysia..
striker skuad kebangsaan Malaysia.. 
terputus ikatan mereka dengan talak 1..
sebab dorang nih bercerai ni, den tak mau komen..
maybe dorang ade sebab dorang tersendiri..
kesian kat anak2 beliau, kecik lagi an..
tapi ape2 pon, kite same2 doakan kebahagiaan dorang..
doa yang baik2 je la untuk dorang nih..
insyaAllah semuanya will be ok..

=========================================================

ok, habis sudah cerita pasal bintang bola sepak tersebut..
nih cerita pasal isu semasa pulak.. 
ape hal nye la remaja2 sekarang suka lari rumah..
especially perempuan.. 
lelaki jarang pulak kan.. aku pun remaja gak..
aku tau remaja suka memberontak..
tapi tak payah nak lari rumah sangat la kan..
kamu(perempuan) ingat selamat ke?
ikot pakwe korang.. woi syaithooon tuh ade kat merata tempat la..
jangan ingat pakwe hang baik, depa tak bole buat something kt hangpa..
bahaya2 pemikiran kome semua nih.. 
maybe salah parenting kot..
haih, tapi tak bole nak salahkan mak pak je kan..
maybe parents kat luar sana kena belajar balik..
cari ilmu untuk membesarkan anak2 zaman teknologi nih..

kata ustaz kat tv3 tadi, remaja berumur 13-16 tahun nih..
80% bersama kawan dan 20% ibu bapa..
so , terang lagi bersuluh pengaruh rakan sebaya lagi hebat..
that's why kene kaji balik cara parenting..
dulu lain.. sekarang lain.. budak2 dah bijak..
macam2 cerita yang bole jadi la kan..


p/s : macam mane nak kurangkan kadar kelahiran anak luar nikah
kat Malaysia ni ? mendadak naik nampaknya sekarang nih..
takut akan ditimpa bala jika kita semua tak bersama2 menyelesaikan
masalah sosial nih.. wallahualam~





No comments:

Post a Comment